Κύριε Υπουργέ
Παρακαλείσθε όπως ελέγξετε, κατά την κύρωση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας έτους 2019 , ότι τα παρακάτω προτεινόμενα συμπεριλαμβάνονται (κατά κατηγορία πλοίων) καθόσον σε αντίθετη περίπτωση, οι ΣΣΕ θα προσκρούουν στις προστατευτικές η (διαζ) αναγκαστικού δικαίου διατάξεις και δεν θα ακολουθούν πιστά τις κατευθύνσεις του Κανονισμού για την εφαρμογή της Ναυτικής Εργασίας, του ΚΙΝΔ και του ΚΔΝΔ.

Κύριε Γενικέ Γραμματέα Π.Ν.Ο
Εν όψει των συναντήσεων που πραγματοποιείτε με εκπροσώπους της Πλοιοκτησίας, προς υπογραφή επιμέρους ΣΣΕ ανά κατηγορία πλοίων και στο πλαίσιο του ενιαίου Ναυτεργατικού μετώπου, σας αποστέλλουμε παρατηρήσεις/προτάσεις που έχουμε εντοπίσει ώστε να τις εντάξετε στις συζητήσεις:

Α) Συλλογική Σύμβαση Εργασίας Ακτοπλοΐας
(1) Ο αριθμός των διανυκτερεύσεων να ακολουθήσει τις κατευθύνσεις του Κανονισμού για την εφαρμογή της Ναυτικής Εργασίας (ΦΕΚ 1671 Β΄/13) άρθρο 8 παραγρ. 3 όπου αναφέρεται ότι πρέπει να χορηγείται ένα (1) ρεπό κατά εβδομάδα.
(2) Να καθιερωθεί , όπως προβλέπει ο Κανονισμός στο άρθρο 9 παραγρ.1, η χορήγηση υποχρεωτικής κανονικής άδειας 30 ημερών από την συνολικά δικαιούμενη , χωρίς την δυνατότητα καταβολής χρηματικού αντιτίμου πλην της περίπτωσης λύσης της σύμβασης εργασίας όπου θα γίνεται πλήρης εξόφληση οφειλομένων σύμφωνα με τα προβλεπόμενα. Αυτό διότι έχει γίνει συνήθεια από τον πρώτο μήνα ναυτολόγησης , οι Εταιρίες να πληρώνουν την αναλογούσα άδεια χωρίς να συντρέχουν οι λόγοι που επιβάλλουν κάτι τέτοιο.
Β) Συλλογική Σύμβαση Εργασίας Μεσογειακών-Τουριστικών
Ομοίως με ότι προτείνουμε παραπάνω στην παραγρ. (Α).
Γ) Συλλογική Σύμβαση Εργασίας Πορθμείων
(1) Αύξηση των δικαιουμένων ημερών ανάπαυσης ( ρεπό) από 2 σε 4 όπως προβλέπει ο Κανονισμός στο άρθρο 8 παραγρ.3 .
(2) Όσον αφορά την χορήγηση της κανονικής άδειας να εφαρμοστεί η πρόταση της παραγράφου Α(2).
(3) Οι παράγραφοι 2 και 3 του άρθρου 24 που αφορά το επίδομα νυκτερινής εργασίας να εφαρμοστεί στα πλοία όλων των πορθμειακών γραμμών ώστε να εξαλειφθεί η ” ρατσιστική ” αντιμετώπιση Ναυτικών.
(4) Η παράγραφος 4 του άρθρου 6 να ισχύει για όλες τις πορθμειακές γραμμές , ειδικά η πρόσθεση της επεξήγησης που αφορά την διάρκεια της ώρας διακοπής. Είναι απαράδεκτο να ισχύει μόνο για την γραμμή Ηγουμενίτσας- Κέρκυρα.
Δ) Οι προτάσεις να εφαρμοστούν και στις υπόλοιπες ΣΣΕ για κατηγορίες πλοίων που δραστηριοποιούνται στις Ελληνικές θάλασσες.
Ε) Ενώσεις της Π.Ν.Ο στις οποίες κοινοποιείται η παρούσα επιστολή να μεριμνήσουν στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους για την υλοποίηση τους.

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ:

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.